Geofizikai, Geotechnikai és Kereskedelmi Betéti Társaság

Geotechnika

Kafhagi in situ vízáteresztő képesség vizsgálat

A két és háromfázisú talajokban végbemenő vízmozgás ismerete nélkülözhetetlen a talaj vízgazdálkodási folyamatainak (beszivárgás, elfolyás stb.) megállapításához. A mintavételeken alapuló laboratóriumi vizsgálatok meghatározására több módszer ismert. A Müntz-Lainé, a Kacsinszkij, a Klimes-Szmik stb. módszerek pontosan és korrekten határozzák meg a minták vízáteresztő képességének paramétereit, de a minta kinyerésének pontossága, helye és az előkészítés során elkövethető hibák miatt sok esetben megkérdőjelezhető a kapott eredmények felhasználhatósága. Az un. Khafhagi in situ vízáteresztő vizsgálati módszer is tartalmaz esetenként hibákat, de ezeket ott a helyszínen korrigálni lehet a mérés során. Előnye, hogy bizonyosan a kívánt mélységben „zavartalan” körülmények között történik meg a vízáteresztő paraméter meghatározása.

A Kafhagi módszer alkalmazása során egy pakkeres szondát juttatunk le a talaj vizsgálati mélységébe, ahol a szonda kis távolságú visszahúzása során kinyílik és utat enged a víz-kijuttatásához. Ekkor a pakkerok csak a kinyílt szonda környezetében engedik meg a víz elnyelődését. A kívánt nyeletési idő után a tartályt lezárják és meghatározzák az elfolyt vízmennyiséget. Ismert nyeletési idő és elszivárgott vízmennyiség egy adott vízmagasság ismertében számoljuk ki a vízáteresztő paramétereket.

Az általunk alkalmazott Khafagi szonda szűrőszakaszának hossza 30 cm. A szonda furatának sugara 2.5 cm volt. A sajtoló cső átmérője 42mm. A sajtoló berendezés egy Kubata 121 KCR típusú 1,2 tonna önsúlyú és 20 tonna sajtolási képességgel bíró berendezés. A sajtoló berendezés viszonylag kis súlya miatt a munkálatok megkezdése előtt két 300 mm átmérőjű spirálban végződő és 2 méter hosszú horgonnyal rögzítettük a talajon.

Copyright © 2013. GEO-S Geofizikai, Geotechnikai és Kereskedelmi Bt. Minden jog fenntartva.