Geofizikai, Geotechnikai és Kereskedelmi Betéti Társaság

Geotechnika

CPTu szondázás

A Cone Penetration Test (kúpbehatolási vizsgálat), röviden CPT, egy olyan talajvizsgálati módszer, amely segítségével jó minőségű és pontos információkat kapunk a talajról. Ezt a módszert Hollandiában a 20-as években fejlesztették ki főleg azért, hogy elkerüljék a talajsüllyedéseket és jobb alapokat építhessenek.

A módszer lényege az volt, hogy azt a tolóerőt mérték, amivel a szondát egy állandó sebességgel a talajba nyomták. Később kifejlesztettek egy olyan rendszert, amely képes mérni a csúcs ellenállást és egyben a palást súrlódást is.
A 70-es évek végén elektromos érzékelővel látták el a szondacsúcsot. Ennek az előnye, hogy az ellenállást közvetlenül a szondacsúcson méri és lehetőséget ad további adatok regisztrálására.
Napjainkban a csúcsellenállás és a palást gyűrűre ható súrlódó erő mérése mellett a pórus víznyomást is mérik, ami akkor alakul ki a talajban, amikor a szondát lenyomják. Ezt hívják CPTU vizsgálatnak.

Sok oka van annak, hogy a CPT módszert széles körben használják. Ezek közül a legfontosabb az in-situ (helyszíni) vizsgálat, mivel a talaj tulajdonságait az eredeti környezetében vizsgálja, ott ahol van.
A CPT gyors módszer és ezért költségkímélő. Átfogó képet ad a talaj topográfiájáról is, mivel a mérés folyamatos.

A mérési folyamat lényege:

Az általunk használt berendezés a svéd Geotech AB által fejlesztett, korszerű vezeték nélküli rendszer, amely digitális formában juttatja el az adatokat a szondából a föld felszínére. A szondában lévő mikroprocesszor a mért adatokat hangjelekké alakítja át. Ezeket a jeleket a szonda rudak szállítják a mikrofonhoz, ami a felszínen lévő utolsó szondarúdhoz van csatlakoztatva.

Az adatok a mikrofonból egy kábelen keresztül jutnak el a jelátalakítóba (Interface), valamint ugyan ide érkeznek az aktuális szondázási mélység adatai a mélységi jeladóból. Az interface box közvetlenül csatlakozik a terepi PC számítógéphez, ami a mért adatokat megjeleníti és tárolja.

A szonda által mért adatok a CPT-LOG adatrögzítő szoftver segítségével rögzíthetők és jeleníthetők meg a helyszínen.

Letölthető dokumentum >>

Copyright © 2013. GEO-S Geofizikai, Geotechnikai és Kereskedelmi Bt. Minden jog fenntartva.